Follow:
lifestyle

291 – Parhaat muuttovinkit

Jatketaan vieläkin erittäin asunto-/sisustus-/muuttovoittoisella postauslinjalla! Tällä kertaa saatte kuulla hiukan ajatuksia muutosta ja vinkkejä siihen, miten se järkkääntyy suht. helposti. Nämä on kirjoitettu tilanteessa, jossa muutto tapahtuu saman paikkakunnan sisällä ja on ystäviä/sukulaisia, joilta saa muuttoapua.

1. Aloita pakkaaminen ajoissa. Mitään tärkeämpää vinkkiä en osaa antaa kuin että älkää jättäkö kaikkea pakkaamista viimeiselle viikolle. Meillä kävi niin, että kerkesin suurimman osan keittiökamoista pakata ennenkö muuttopv oli selvillä ja kun se oli, kaiken muun pakkasin viikossa. Tosin meillä oli yksiö ja mies pakkasi omansa, joten pakkaaminen kävi nopeasti.

2. Hanki tarvittavat pakkausmateriaalit hyvissä ajoin! Parasta on (jos et siis käytä muuttofirmaa jolta saat heidän omat laatikot) hakea ruokakaupoista banaanilaatikoita joihin mahtuu todella paljon tavaraa ja joita ei välttämättä tarvitse teipillä laittaa kiinni. Myöskin sakset, teippi, sanomalehdet ja kuplamuovi on erittäin tärkeää olla olemassa!

3. Kasaa paras porukka. Mikään ei ole tärkeämpää kuin se, että jokainen tietää oman paikkansa. Osa kantaa ja kasaa (yleensä miehet), osa tekee porukalle ruokaa ja siivoaa, osa laittelee kamoja paikalleen ja auttaa juoksevissa asioissa. Meillä jokaiselle löytyi hommaa eikä kukaan ollut toimettomana.

4. Muista ruoka! Edellistä kohtaa hiukan jatkaakseni, on erittäin tärkeää muistaa tarjota muuttajille ruokaa. Meillä tarjolla oli Mamma Voutilaisen tekemää jauhelihakeittoa, leipää (päälle juustoa jne höysteitä) sekä jälkkäriksi kahvia ja mustikkapiirakkaa. Tyytyväisenä muuttajat veti ruokaa napaansa välissä, jaksoi viedä päivän loppuun asti!

5. Käy siivoamassa uusi asunto ennen muuttoa (jos mahdollista). Parasta on, jos uuni, keittiö, suihku, WC ja muut muutossa likaantumattomat pinnat ovat muutettaessa jo käyty siivoamassa. Näin vältytään turhalta siivoamisstressiltä muuttopäivänä ja silloin tarvitsee enää imuroida, lattioidenkin luuttuamisen voi jättää toiseen päivään.

6. Mieti samalla kun pakkaat. Älä turhaan pakkaa tavaroita joita tiedät ettet tule tarvitsemaan koskaan –  käy tavarat ainakin osaksi lävitse ja koita karsia turhaa krääsää mahdollisimman paljon. Mikäli tuntuu että turhaa tavaraa kertyy paljon, harkitse sen jakamista ystäville tai viemistä kirpputorille roskiin heittämisen sijaan.

7. Kun pakkaat, pakkaa järkevästi. Käytä mm. pyyhkeitä ja kuplamuovia todella herkkien lasitavaroiden ja astioiden pakkaamiseen. Käärit käyttöastiat sanomalehteen. Laita mm. kengät, vaatteet, verhot, lakanat sekä muu helposti käsillä oltava, särkymätön tavara mm. IKEAn kasseihin ja jätesäkkeihin laatikoiden sijaan. Merkitse laatikot samalla kun pakkaat – helpottaa muuttomiehien työtä ja tavaroiden paikoilleenlaittoa todella paljon. Älä myöskään pakkaa tavaroita liian painavasti – ne helposti tippuvat ja saattavat mennä särki.

8. Pistä tärkeimmät tavarat erikseen. Parhainta on, kun mm. avaimet molempiin asuntoihin, puhelimien laturit, heti tarvittavat kosmetiikkatarvikkeet, osa vaatteista ainakin parille seuraavalle päivälle ja puhtaat vuodevaatteet ovat käden ulottuvilla. Myöskin siivousvälineet ja ruokatarpeet on hyvä pakata niin, että ne on helppo purkaa. Ja pukeudu mukavasti!!

9. Pura mahdollisimman paljon jo muuttopäivänä. Parasta on, kun pedin tekee ensin ja alkaa pikku hiljaa keskittyä tavaraoiden purkuun yksi huone kerrallaan. Näin tavaraa ei mahdollisesti jää hirveästi läpikäytäväksi muille päiville ja kaiken paikoilleensaanti ei tunnu niin ylivoimaiselta. Meillä esimerkiksi on purettu kaikki muu paitsi kosmetiikka ja miehekkeen vaatteet. Osa laatikoista täytyy vielä siirrellä ja osa viedä kellariin, muuten kaikki on purettu.

10. SE TÄRKEIN! Muista ennen muuttoa tehdä nämä:

 • Irtisano vanha asunto ajoissa. Yleensä irtisanomisaika on 1-3kk vuokraajan puolelta, joten se pitää huolehtia ajoissa ellei halua maksaa kahden asunnon vuokraa samalta kuulta.
 • Muuttoilmoitus (maistraatti ja posti). Onnistuu postin sivuilla netissä.
 • Uusi sähkösopimus. Siirto onnistuu helposti yhtiön omilla sivuilla netissä.
 • Hanki muuttoapu (ja mahdollinen lastenhoitoapu) ajoissa. Samoin kuin muuttoauto ellei ystävillä ole pakua tai peräkärryä jota lainata.
 • Pyykkää niin paljon kuin pystyt! On inhottavaa uuteen asuntoon siirtää suuria pyykkivuoria varsinkin, jos kerrostalo on uusi ja kone ei vielä ole tuttu TAI sinulla on oma pesukone, jota kukaan ei pääse asentamaan lähipäivinä muuton jälkeen. Ihan vaan kokemuksen syvällä rintaäänellä ;)

Muilla lisää muuttovinkkejä?
Share:
Previous Post Next Post

RELATED

20 Comments

 • Reply Pinja Alina

  Ah, tässähän tulee ihan muuttokuume, kun sinun blogiasi lukee. :) Itse lisäisin vielä, että kun olet muuttanut omat kamasi pois vanhasta asunnosta siivoa se HUOLELLISESTI. Mikään ei ole niin ällöttävää kuin likainen "uusi" asunto.
  Omassa (vuokra-)asunnossammehan oli edellisten hiuksia kaikissa huoneissa kun muutettiin – muusta sotkusta puhumattakaan. Oli kyllä ärsyttävää huomata se sotku kun ekan kerran tultiin…

  April 22, 2015 at 06:07
 • Reply Pirkon Paletilta

  Loistava postaus hyviä vinkkejä pullollaan! <3

  April 22, 2015 at 07:17
 • Reply Kiia Innanmaa

  Loistava postaus, pistän pinterestiin itselle talteen, kun reilun vuoden päästä on ensimmäinen muutto edessä!

  April 22, 2015 at 09:52
 • Reply Hanna Voutilainen

  Sama homma, se taisi jäädä listasta! Meillä uusi asunto oli todella saastainen, suihkua pestessä sai kolme laattariviä noin metrin leveydeltä ja piti huuhtaista seinä + laittaa uudet aineet, oli niin paskainen. Mies siivosi keittiön kaapit ja ai sitä kiroomista.

  Nyt ollaan vkl menossa siivoomaan vanha asunto ja luovuttamassa avaimet pois, tahdon jättää sen siihen kuntoon missä sen sainkin!

  April 22, 2015 at 12:29
 • Reply Hanna Voutilainen

  Kiitoksia! :) Tähän meni hetki näitä keräillessä joten on mukava kuulla palautetta! :)

  April 22, 2015 at 12:30
 • Reply Hanna Voutilainen

  Pistä todellakin! Ja @hannamaria -nimellä taitaa mun Pinterest -tilikin löytyä joten seuraukseen vaan! ;)

  April 22, 2015 at 12:31
 • Reply annieveliina

  Hyviä vinkkejä! Määhän heitin lamput ja kengät vaan samaan muovipussiin kun lähin, sillä mun pakkaaminen tapahtu siinä samalla kun muutin :DD Ei pitäny muuttaa ihan sinä päivänä, mutten enää malttanukkaan oottaa….. Ja mua ihan naurattaa ku katoin eka kuvan tosta Indiedaysin etusivulta, että uuu muuttovinkkejä ja MITEN HIENO SEINÄ ja sitten, että kappas, sehän olikin tuttu kämppä! :-D

  April 22, 2015 at 13:34
 • Reply Ane

  Todella hyviä muuttovinkkejä! :) Onneksi itsellä ei kuitenkaan muutto ole lähellä, sillä kyllä jonkun verran täytyy vaivaa nähdä ja kuluttaa aikaa siihen :D

  April 22, 2015 at 16:20
 • Reply Hanna Voutilainen

  Kiitoksia! :) Kyllä se todellakin vie aikaa ja vaatii todella paljon hommaa jos meinaa sen sujuvasti saada hoidettua!

  April 22, 2015 at 16:48
 • Reply Hanna Voutilainen

  Oon kuullut ennenkin tuota 'pakkasin ja muutin kaiken päivässä' -systeemiä, mulla se ei vaan toimi :D Katos perhana, en ollut edes huomannut että se sinne oli päätynyt – oli pakko heti käydä nappaamassa screenshotti! :D NIin ja se on mun sienä vielä hetken, nyt ollaan jo uudessa kodissa mutta vielä pitää vanha kämppä käydä siivoamassa ;)

  April 22, 2015 at 16:50
 • Reply Anna

  Tämä meni suosikkeihin! Itselläni on edessä muutto ensimmäiseen omaan kämppään syksyllä ja tällaiset vinkit tulevat todellakin tarpeeseen :)

  April 22, 2015 at 18:56
 • Reply Henna

  Loistava postaus! Itse ei onneksi ole tarvinnut muuttaa nyt pariin vuoteen, mutta täytyy pitää nämä asiat muistissa tulevaisuutta ajatellen. :)

  April 23, 2015 at 03:06
 • Reply Hanna Voutilainen

  Hienoa että oli hyötyä! :) ITselläni ja varmaan monella opiskelijalla muutto kolkuttelee ovella, joten toivottavasti tästä oli paljon hyötyä muillekin!

  April 23, 2015 at 05:10
 • Reply Hanna Voutilainen

  Onnekas kun ei tarvitse muuttaa tiheään tahtiin, meilläkin on nyt suunnitelmissa pysyä tässä ainakin parisen vuotta mikäli onni suosii :)

  April 23, 2015 at 05:15
 • Reply Riikka

  Huh, muuttaminen on kyllä rasittavaa, mutta jollain tapa niin kiehtovaa. Muutto on aina uusi alku. Mä muutin joskus 4-5 vuotta sitten neljä kertaa melko lyhyen ajan sisään, se oli kyllä kamalaa :D Nyt onneksi viime marraskuisen muuton jälkeen ei toivottavasti hetkeen tarvitse muuttaa! Hyviä vinkkejä kyllä nämä :)

  April 23, 2015 at 07:23
 • Reply Hanna Voutilainen

  Juu koko ajan muuttaminen on ihan hanurista – varsinkin noin lyhyen ajan sisään noin monesti! :D Sama meillä, nyt ei tarvitse taas hetkeen muuttaa – onneksi! Kiitoksia, mukava kuulla että nämä on hyviä!

  April 23, 2015 at 07:25
 • Reply Susanna Taanila

  Itellä kävi klassinen virhe viime muutossa kun kuvittelin et kaikki olis ollu jo pakattuna, mut samaa tahtia ku tavaraa vietiin ulos niin löytyi vielä lisää pakattavaa :-D jotenki silmä oli niin tottunut siihen näkyyn, ettei osannut ymmärtää että nekin pitäis viedä mukanaan :-D

  June 1, 2015 at 16:27
 • Reply Hanna Voutilainen

  SAMA! Ja se vielä että mulla meinas jäädä kattilat ja pannut vielä vanhaan asuntoon, mammam kanssa loppusiivousta tehdessä löydettiin ne vielä yhdestä keittiön kaapista vaikka luulin ne jo pakanneeni / purkaneeni :D

  June 1, 2015 at 16:31
 • Reply Susanna Taanila

  Mäku kävin äitini kans tekee loppusiivouksen, kerrostalossa ku sillon asuttiin ja olin vuokranantajan kans sopinu et jätän avaimet sinne sisälle nii klassinen virhe ku oltiin hissillä tuotu tavarat alas ja aattelin et mennään avaa auto et saadaan kamat suoraan lastattua niin tottakai me jäätiin äitin kans molemmat ulos ku tavarat oli hississä :-D oli siinä sitte pokassa pitämistä ku yritin haahuillen ettiä jotain jos joku naapuri olis ulkona niin vois avata mulle oven :-DD loppujen lopuks puolessa tunnissa (jo….) saatiin tavarat autoon ja päästiin lähtee pois XD voisin tehä kirjan 'vältä näitä mokia muuttaessa'

  June 3, 2015 at 05:12
 • Reply Hanna Voutilainen

  Ahhhahaaa, ihan perus :D Ite varmistin että kaikki on varmasti viety pois ennenkö jätin avaimet pois, helppoa oli kun asuin ekassa kerroksessa.

  June 3, 2015 at 05:15
 • Leave a Reply