Follow:
Ruoka

290 – Resepti: Huijariranut eli bataattiranskalaiset

Viimeinkin minäkin pääsin kokeilemaan näitä samperin huijariranskalaisia. Kaappi huuti tyhjyyttään (niinkuin aina) ja miehekkeellä oli omat ruoat joten ei muuta kuin kaupan kautta kotiin työpäivän jälkeen ja kokkailemaan.

Huijariranuihin eli bataattiranskalaisiin tarvitset:

 • Yksi iso bataatti
 • Iso loraus (n. 2-3rkl) oliiviöljyä, riippuen bataatin koosta
 • Mausteita oman maun mukaan

Kuori bataatti kokonaan ja pilko se lohkoiksi. Valinnaisesti voit liottaa bataattilohkoja kylmässä vedessä n. 10min ajan välillä sekoittaen jotta tärkkelys luikkii pakoon, näin saat rapeamman ranut.

Liotuksen jälkeen on syytä muistaa erittäin hyvä huuhtelu jotta tärkkelys huuhtoutuu pois. Tämän jälkeen lohkot kulhoon ja perään oliiviöljy sekä mausteet. Itse käytin aiemmassa kuvassa näkyvää Chili Explosionia hiukan, pääosin suolaa ja pippuria sopivassa suhteessa.

Kunnon sekoitus, lohkot pellille ja uuniin 225 asteeseen. Anna niiden muhia n. 30min ja mikäli näyttää siltä, käännä niitä hiukan välissä (varovasti! meinaavat kuumina mennä palaisiksi) jotta kypsyvät rapsakasti kaikkialta. Jos tuntuu etteivät ne puolen tunnin jälkeen ole vielä kypsyneet, anna niiden olla vielä hetki ja tarjoile. Itse lisäsin n. 10 minuutin jälkeen miehen perunat perään samalle pellille, näillä kun oli hiukan lyhempi kypsymisaika.

Syö ne tälläisenään tai paistaa viereen mm. kanaa ja lisää salaattia niin avot! Itsehän paistoin lisäksi kalapuikkoja kun teki mieli, siinähän se “terveellisyys” sitten meni :D Nautin kyllä, joten oli sen arvoista.

Oletteko te kokeilleet bataatista tehtyjä huijariranuja?
Share:
Previous Post Next Post

RELATED

12 Comments

 • Reply Elisa | Miten niin liikaa?

  Bataattiranskikset on ihan parhaita! :) Itse en liota paloja, vaan paistan pannulla ennen uuniin laittoa samoin kuin teen lohkoperunoille. Näin rapea pinta on taattu.

  April 20, 2015 at 11:32
 • Reply Hanna Voutilainen

  Ihan totta! Täytyy kokeilla ens kerralla noin! :) Kiitoksia vinkistä!

  April 20, 2015 at 11:48
 • Reply Arttu Palovuori

  Hahaa hyvä että säkin viimein pääsit kokeilemaan. Ihte vielä kuivaan niitä vähän talouspaperin päällä pesun jä öljyämisen välis.

  April 20, 2015 at 15:55
 • Reply Henna

  Bataattiranskalaiset on kyllä todella hyviä! Ei ole tullut niitä vielä kotona tehtyä, mutta ravintolassa olen muutaman kerran vaihtanut perinteiset ranskalaiset noihin bataattiranskalaisiin ja onhan ne vain hyviä. :)

  April 20, 2015 at 17:05
 • Reply Hanna Voutilainen

  No niinpä! Yks päivä töistä kotiin kävellessä päätin että miehelle ostan perunoita ja ite kokeilen näitä :D Hyvä vinkki tuokin, pitää ottaa neuvosta vaari!

  April 21, 2015 at 07:37
 • Reply Hanna Voutilainen

  En ees tiennyt että näitä saa ravintolastakin nykyään! Ens kerralla ulkona syödessä ainakin kokeilen onneani ;)

  April 21, 2015 at 07:37
 • Reply Anonymous

  Hymm. Mä katoin finellistä ja vertasin perunaan. Mikä bataateissa on siis parempaa? Olen yrittänyt pähkäillä? :D

  April 21, 2015 at 07:40
 • Reply Hanna Voutilainen

  Maku ainakin on mun suuhun parempi kuin perinteisen perunan. Toki ne perinteiset ranut on ihan mahtavia, mutta näistä saa hiukan makeuttakin sekaan. Hiilareita näissä taitaa olla saman verran, totta kai jos perunatkin alusta asti tekee itse niin niiden öljyjen ja piilotettujen suolojen osuuskin on sama. Muuten pussiranuissa olis enemmän rasvaa ja piilotettuja suoloja.

  Tässä normaalissa bataatissa taas on perunaan verrattuna enemmän energiaa (tosin ei paljon) ja sokeria, mutta taas puolestaa vähemmän hiilareita. Rautaa on suunnilleen saman verran molemmissa. Tärkkelyksenkin määrä taitaa olla suht. sama. Joitakin vitamiineja bataatissa taas on enemmän kuin perunassa. Purppurabataatissa taas vaikuttaa olevan hiukan enemmän antioksidantteja kuin normibataatissa, jotka taas saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.

  Mene ja tiedä, bataatti taitaa olla vaan taas yksi näistä villityksistä, jotka tulee nopeasti, on hetken aikaa todella mahtava tuote perunan korvikkeeksi ja kohta siitäkin etistään joku vika ja sitä ei 'saa' syödä. Sitten palataan joko vanhaan kunnon perunaan tai keksitään joku uusi villitys. Dunno :D

  April 21, 2015 at 07:53
 • Reply Pinja Alina

  Meillä on kokeiltu "bataattilaisia" (avomiehen keksimä) ravintolassa ja kotona. Omatekemät ei vielä viimeksi niin hienosti tosin onnistuneet – menivät helposti rikki. Täytyypä kokeilla sinun reseptiäsi, niin katsotaan kuinka se onnistuu. :)
  Niin ja onko noilla sitten terveellisyyseroa… No, ainakin tässä reseptissä näitä perunoita ei ole keitetty rasvassa (ravintoloiden bataattilaiset tosin kai keitetään rasvassa). Sen sijaan kaikki kaupoissa ja ravintoloissa myytävät ranskalaiset tehdään rasvassa keittämällä = ovat todella epäterveellisiä.

  April 21, 2015 at 12:36
 • Reply Anonymous

  haha, niin kai se on. :) Ainakin makuvaihtelua! Ja vauvojen mahalle jotkut sanovat bataatin olevan parempi. :)

  April 21, 2015 at 12:36
 • Reply Hanna Voutilainen

  Just tuon makuvaihtelun takia näitä kokeilinkin :) Tuosta vauvojen mahalle sopivuudesta en tiedä yhtään, hyvä jos niin on.

  April 21, 2015 at 12:37
 • Reply Hanna Voutilainen

  Juu jos kummatkin paistaa rasvassa niin terveellisyys on kyllä hyvin äkkiä hävitetty.

  Nämäkin hajosi jonkin verran, tuossa Arttu totesti että kuivaa talouspaperin kanssa nämä jolloin viimeisetkin tärkkelykset/nesteet häviää ja Elisa sanoi paistavansa pannulla ennen uuniin laittoa – näiden vinkkien kanssa saattaa saada vielä rapsakammat ranut! :)

  April 21, 2015 at 12:41
 • Leave a Reply